Er det dette som er din «Verdiberedskap»?

Frps Tybring-Gjedde skriver i Aftenposten 7. september om det han mener er «Arbeiderpartiets styringssvikt«, og maner til «verdiberedskap». Men hvilke verdier forfekter han egentlig selv?

Frykt foran fremskritt

Tybring-Gjedde etterlyser en «verdiberedskap», før han – igjen – over flere avsnitt snakker seg varm om at hodeplagg og skjeggvekst hos enkeltmennesker er noe vi som samfunn burde være bekymret over. En «moralsk forkastelig og sågar kriminell kulturell praksis» har bredt om seg, skal vi tro Tybring-Gjedde. Som vanlig inneholder innlegget hans mer retorikk enn politikk, flere generelle vendinger om frykt, enn konkrete forslag til konstruktive løsninger. Er det dette som er hans «verdiberedskap»?

Tybring-Gjedde mener at Forsvarets åpning for bruk av hijab forvandler Forsvaret til en «promotør» for «den totalitære islamismen» – mens kalotten tilsynelatende plager ham mindre. For Tybring-Gjedde handler tilsynelatende ikke påkledning og frisyre om invidivuelle valg, men om en kollektiv trussel mot et helt samfunn. Mener han da at løsningen er et forbud? Er isåfall et forbud som angår klær og hår virkelig noe bedre enn et påbud? Er det dette som er hans «verdiberedskap»?

Statlig inngrep i hodeplagg og hår

I et liberalt demokrati, som partiet hans mener de ønsker seg, stilles man ikke til ansvar for noen andre enn seg selv. Man dømmes verken etter hvilke religiøse, etniske eller kulturelle grupper man tilhører. Helt uavhengig av hvor mange andre med skjegg, hijab eller vestkant-sleik som representerer trusler mot våre felles verdier, skal enhver få kle seg som de vil, uten å måtte stå til ansvar for andres handlinger og holdninger. Av Tybring-Gjeddes innlegg er det lett å få inntrykk av at denne friheten ikke skal gjelde alle. Er det dette som er hans «verdiberedskap»?

Det aller mest provoserende i Tybring-Gjeddes innlegg er imidlertid dette: Etter å ha malt opp et trusselbilde bestående av unge menn og kvinner med hijab og skjegg, avslutter han med å si at folket ikke lenger aksepterer at «religiøs fanatisme, terrorisme og ekstrem vold» møtes med «dialog, forståelse, godtroenhet, tilgivelse, lave straffer, nye sjanser, og påstander om dårlig oppvekst» – med en åpenbar og klar henvisning til 22. juli, som innlegget hans forøvrig dreier seg om.

Blendahvite solo-terrorister

Forstår jeg deg rett, Tybring-Gjedde? Er du alvorlig når du i samme innlegg kritiserer regjeringen for beredskapen den 22. juli, utført av en blendahvit I-landsfanatiker fra samme sosio-kulturelle bakgrunn som deg og meg, og samtidig, angivelig på vegne av «folket», gjentar den samme, gamle regla om at et klesplagg eller noen hårtuster er farlig? Er det dette som er din «verdiberedskap»?

Tybring-Gjedde maner til verdiberedskap. Jeg vil foreslå at han begynner med seg selv. Å bruke terrorfrykten etter 22. juli til å gjenta sitt budskap om at naboen min med hijab er farlig, sier sitt om hvilke verdier han selv står for.

Legg inn en kommentar