Min digitale og interaktive nett-CV

Det er viktig å jobbe med CVen sin, har jeg hørt. Som tenkt, så gjort, og etter noen kvelder med småpusling er den nå relativt klar: Min digitale og interaktive nett-CV.

Klikk her for å se nett-CVen live!

Men hvorfor lage nett-CV? CVer som sendes ut på papir skal helst ikke være lenger enn en side. CVen skal gi en kortfattet oversikt over den erfaringen som er relevant for akkurat den jobben man søker på, og skal være et verktøy for den potensielle arbeidsgiveren i førstesorteringen de gjør av kandidater.

Men hva om man kommer videre til neste runde, og arbeidsgiveren kunne satt pris på mer informasjon? Eller om man sender en åpen søknad der det ikke er like klart nøyaktig hva som bør fremheves i en CV?

(Eller man bare liker å småpusle med webprosjekter og lurer på hva man får til og ikke?)

Ideen bak

Tanken har derfor vært å lage en utvidet CV. På nett har man plass til mer. Det er enklere å strukturere innhold på en oversiktlig og pen måte, som gir mindre brukerslitasje selv med mer innhold. I tillegg finnes det langt mer spennende måter å presentere innholdet i en CV på enn ved å gjengi et papir på nett.

Jeg tok utgangspunkt i en gratis CV-mal jeg fant på nett. Jeg endret oppsett og struktur så det passet mitt innhold. Og så begynte moroa.

Kobling mellom papir og nett

Hvis ingen vet om nett-CVen min, er det heller ingen som ser på den. Det første jeg måtte gjøre var derfor å lage en kobling mellom papir-CVen som jeg sender eller deler ut (eller mailer ut PDFer av), og nett-CVen min.

Det gjorde jeg ved å legge inn en liten QR-kode nede i hjørnet (fordi QR er kult, og tiltrekker seg oppmerksomhet, ikke fordi det er særlig praktisk) på papir-CVen min:

Skjermbilde 2013-01-29 kl. 22.28.18

QR-koden fører riktignok ikke direkte til nett-CVen min. En CV er forferdelig upraktisk å vise på en liten mobilskjerm. QR-koden fører derfor til en enkel liten nettside der man kan taste inn epostadressen sin, og få både PDF av papir-CVen min og en link til nett-CVen min direkte til innboksen sin.

Kanskje nøyer noen seg med å bare lagre eller se på PDF-filen, men forhåpentligvis klikker noen seg også inn på nett-CVen.

Utvidet CV: Attester og vitnemål

Et av målene for nett-CVen var at den skulle gi en bedre og mer utvidet opplevelse enn en vanlig papir-CV. Det var altså ikke nok å bare skrive det samme som på papir-CVen, eller presentere det på samme måte. Internett gir mulighet for annerledes presentasjon. Det førte til flere ting.

For det første vil jeg ha mulighet til å ha med flere punkter enn på papir-CVen. Jeg vil også skrive litt om hvert enkelt punkt på CVen, samtidig som det skal være enkelt å få overblikk over helheten. Det gjøres enkelt med sammentrekkbare punkter som utvider seg når man klikker på dem:

For det andre vil jeg gjøre ekstrainformasjon lett tilgjengelig der det er relevant. For eksempel har jeg fått en attest fra Borgarting lagmannsrett. Når man utvider punktet om Borgarting, får man derfor ikke bare se litt om stillingen, men også et lite utdrag fra attesten:

Ved å klikke på linken (eller attest-ikonet, som er synlig også når punktet er sammentrukket), får man ved å taste inn passord (se nedenfor) opp all tekst fra attesten i nettleseren:

Man kan også klikke på nedlastingsikonet, og laste ned en scannet PDF av original-attesten.

Oppgave- og karakteroversikt

For det tredje vil jeg gjøre det enkelt å presentere mine akademiske resultater. Når man utvider oppføringen om jusstudiet, får man se følgende:

Når man så klikker på linken, dukker dette vinduet opp:

Under QR-koden på papir-CVen var oppført et passord. Dette taster man inn i boksen, og voila: Man får et fullverdig innblikk i mine akademiske meritter.

Her har jeg gjort flere valg.

For det første har jeg ikke bare tatt med (de relativt få) eksamenskarakterene mine – på jussen har vi kun én eksamen pr semester. Jeg har i tillegg tatt med en oversikt over fakultets- og kursoppgaver jeg har levert, og hvilken karakter jeg har fått på dem. Hensikten er å vise et større utvalg av prestasjoner, både på godt og vondt. Tanken er at dette kan bidra til å gi en potensiell arbeidsgiver et bredere bilde av meg som arbeidssøker enn de fåtallige eksamenskarakterene. Som mange andre er det ikke gitt at jeg presterer best på en eksamensdag. Oppgaveoversikten kan bidra til å vise dette.

Karakter-diagram for bedre inntrykk

For det andre har jeg ikke bare listet opp oppgavene og karakterene, jeg har også presentert resultatene i et diagram. Mine karakterer er relativt uinteressante i denne sammenhengen, så jeg har laget et eksempeldiagram med fiktive karakterer for eksempelets skyld:

Grunnen til at jeg vil presentere karakterer i søyler som dette, er flere. For det første gir det en ekstra opplevelse, som en papir-CV ikke kan gi (i alle fall når man tar animasjonen av grafen med i beregningen). I tillegg kan den visuelle presentasjonen påvirke leserens oppfatning av karakterene.

Spesielt kommer dette til sin rett ved de tre plotlinjene jeg har lagt på. Den røde markerer det allmenne karaktergjennomsnittet ved studiet (som på alle statistikker jeg har sett er en C). Den første grønne streken markerer karaktersnittet i oversikten når man kun tar hensyn til eksamen. Den neste grønne markerer karaktersnittet når man også inkluderer oppgaver.

Når man skummer gjennom en ordinær karakteroversikt, fester man seg fort ved enkeltresultater som stikker seg ut negativt. I diagrammet er det enklere å feste seg ved helheten – ved hvordan de fleste resultatene er gode, og enten på snittet eller over. Strekene viser at den generelle prestasjonen er over snittet, selv om enkeltkarakterer er under.

Se selv!

Jeg tror neppe nett-CVer er noen voksende trend. Papir-CVer (og PDFer) dekker behovet både for arbeidssøkere og arbeidstagere, i alle fall i tradisjonelle yrker. I design- og programmeringsbransjen, hvor kreativitet hos arbeidssøkere er viktigere, er det kanskje annerledes. Enn så lenge er jeg for det første usikker på om min nett-CV i det hele tatt vil bli besøkt, og for det andre usikker på om den teller positivt eller negativt – det er jo ikke sikkert alle arbeidsgivere liker personer som legger ned så mye tid og energi i noe som strengt tatt er fullstendig unødvendig.

Allikevel, den har vært gøy å lage, og etterhvert som jeg får nye ideer, blir den kanskje oppgradert også. I alle tilfeller er det en fin klapp på skulderen til meg selv, hvor mange av prestasjonene jeg er stolt av er samlet både med attester og bekreftelser.

Hvis du vil se på den «live», kan du gjøre det her.

Har du innspill og kommentarer, enten til det tekniske eller selve CVen, kom gjerne med dem i kommentarfeltet :)

3 kommentarer til «Min digitale og interaktive nett-CV»

 1. Spennende. (Selv om min tanke hvis jeg hadde fått dette var at her er en person som har godt med tid. :) ) men det jeg savner hvis det skal være et poeng å se dette på nett er egentlig noen eksempler på ting du faktisk har gitt. Jeg gir litt blaffen i karakterene dine. Men vil gjerne ha raske linker til konkrete arbeidsprøver enten det er Rusfri Diil eller Grafikum. Også ville jeg gjort noe for å skille ut de store jobbene (som Rusfri Diil-jobben og hva den innebar) fra de mindre.
  Hvis ikke så blir det forsåvidt gøy å se, men gir meg ikke noe ekstra som potentiell arbeidsgiver.

  1. Arbeidsprøver er en god ide! Takk :)

   Å fremheve enkelte poster kan vel også ha noe for seg. Det er jo ikke alle som vil ha fått en papir-CV, så selv om enkelte poster er fremhevet der, kan det jo være lurt å gjøre det på nett også, ja.

   Har sendt deg en PDF-CV også, så kan du jo se om det endrer opplevelsen noe :)

   Takk for innspill! :)

 2. Veldig tøft Eivind!
  Dette hadde vært moro å lage selv også – kanskje du skulle legge ut malen for oss vanlige dødelige også? :)
  Men, dette er jo nesten en forretningsidé!

Legg inn en kommentar